02. marec 2016

Vadba doma (in zvin gležnja)

Po naslovu objave, verjetno lahko sklepaš, da sem si pred kratkim poškodovala gleženj (no če ne, pa zdaj definitivno veš;)). In moram reči, da sem bila kar žalostna, ko sem pomislila, kako dolgo bo trajalo okrevanje in kako dolgo bo trajalo, da pridem v "formo". Pred kratkim sem namreč odkrila vadbo, ki mi je izredno všeč in pri kateri dejansko vidim, da napredujem in postajam močnejša. No in potem se ti zgodi ena taka zadevica, kot je zvit gleženj in se ti v tistem trenutku pač malo poruši svet. :) Ok saj ni vse tak sivo, niti ne tekmujem ali kaj podobnega. je pa kljub temu dober občutek, ko najdeš vadbo na katero res z veseljem hodiš in po kateri se počutiš odlično. Poleg tega pa sem se hotela udeležiti izziva Dvigni rit, Bodi fit, ki sta ga s 1.marcem pričeli izvajati blogerki Kristina (La dolce vita) in Monika (Sugarlove blog), ampak se mi je to z zvitim gležnjem zdelo nemogoče, pa je res? :)  Tak, da če so tvoje novoletne obljube nekako splavale po vodi imaš zdaj definitivno še možnost, da narediš nekaj za sebe  :)

No v glavnem po par dneh rahlo depresivnega počutja, sem se odločila, da poiščem vadbe, ki jih lahko delam tudi z zvitim gležnjem (doma), seveda po priporočenem tednu počitka. :) In zakaj ne bi teh vadb delila s teboj, mogoče pa BOGNEDAJ se tudi tebi kdaj kaj podobnega zgodi in se boš spomnila, da si na enem blogu nekoč videla vaje, ki ti lahko pomagajo vsaj malo obdržati kondicijo. :)

Vadbe, ki sem jih našla, so prav tako primerne za tebe, čeprav nimaš poškodovanega gležnja (noge, ali spodnjega dela telesa). Fitness Blender ima še posebej dobre vaje, ki te vedno znova izzovejo, na kanalu pa se lahko preizkusiš tudi v njunih tedenskih izzivih. 

Preden se lotiš teh vaj, če si poškodovana, se vsekakor posvetuj s svojim zdravnikom ali terapevtom, saj sama nisem zdravnica, in ne vem kakšne narave je tvoja poškodba.

Vaje sem poiskala na YouTubu, ker sem sama očitno kar vizualen tip in rada vidim kako izgledajo zadeve, kako so sestavljene. 

Vadba za moč, s poškodovanim ali zvitim gležnjem, za celotno telo s Caroline


Vadba Caroline je sestavljena iz treh delov, pri kateri je prvi del dolg približno 11 minut, drugi del okoli 18 in tretji del prav tako 18. Vaje so sestavljene tako, da ne obremenjujejo gležnja kljub temu pa so za celo telo. V prvem delu je poudarek na zgornjem in spodnjem delu telesa, v drugem delu na trebušne mišice in boke, v tretjem pa prsi, roke, trebušne rit in roke. Praktično je res dober trening za celotno telo. Če ti je 18 minut premalo, verjetno ne bi bilo nič narobe, če skombiniraš dva videa. Lahko pa kombiniraš recimo kardio vadbo od Olge (ki je naslednja, ki ti jo bom predstavila) in vaje za moč Caroline.

Zanimive so se mi zdele tudi ene vaje, ki se izvajajo na stolu. Čeprav moram priznati, da so mi nekak ljubše te na tleh, ker se mi potem zdi, da tudi rit dela, ne pa samo segreva stol. :) 

Kardio vadba z Olgo za ljudi s poškodbo spodnjega dela telesa 


Na Olginem kanalu, lahko najdeš več vadb, ki so primerne za ljudi, s poškodbo spodnjega dela telesa (kolena, gležnja ali noge). Tudi ta vadba na stolu ima 3 dele in vsi so dolgi približno 20 minut. 1 del je kardio vadba, 2. del kardio in moč pri kateri uporablja ročke (lahko pa vadiš tudi brez njih), 3. del pa je vadba s trakom za moč. 


Všeč mi je pa bila tudi njena vadba za zgornji del telesa, kjer so poleg vaj za roke, vključene vaje za trebušne mišice. 

Nizkointenzivna vadba s Kelly iz Fitness Blender


Ta objava, pa ne bi bila popolna, če ne bi dodala še Kelly iz Fitness Blender, ki ima tudi drugače super vaje, po katerih rada "posežem". Je pa res, da pri njeni vadbi na stolu, so ene vaje, pri katerih je možno, da te bo gleženj bolel, zato so te vaje bolj primerne po nekaj tednih, ko je gleženj že dokaj gibljiv in ne več tako boleč. 


Res pa je, da lahko tudi navadne vadbe moderiraš in jih prilagodiš sebi. Večina vadb iz YouTuba, ki so za zgornji del telesa, so izvedljive tudi s poškodovanim gležnjem, malo večji problem je najti vaje za spodnji del telesa (zato so mi še posebej všeč vaje Caroline, ki vključujejo vaje za spodnji del telesa). Jaz sem na primer ugotovila, da lahko delam počepe, kakih drugih podvigov (beri: izpadnih korakov) pa zaenkrat še raje ne. Poleg tega pa lahko delaš tudi sklece, kake variacije "planka" seveda tako da si na kolenih. Priporočljivo je tudi plavanje (seveda, ko je gleženj že toliko vredu, da lahko greš po stopnicah, ker konec koncev moraš nekak iz bazena prit) in kasneje tudi sprehodi, kolesarjenje. 

No če si bila pred začetkom tega posta še dokaj obupana glede svoje kondicije, zaradi poškodbe, upam da sem te vsaj malo v dobro voljo spravila in ti pokazala, da vse pa le ni zgubljeno. 

Če si poškodovana, ti želim čimprejšnje okrevanje! :) 

Če nisi, pa pojdi zdaj naredit nekaj za sebe, pa čeprav je to samo kratek sprehod. :)

Pusa, 
Sabina 

Ni komentarjev :

Objavite komentar