19. marec 2014

Zoodles (zucchini noodles) with pesto and cheese - Špageti iz bučk s pestom in sirom

Špagete iz bučk, si zdaj delam že kar nekaj časa, iskala sem samo pravi recept, da jih še tebi predstavim, ker so res enkratni!


Glede na to, da o receptu z bučkami še nisem pisala, najprej da razjasnim nekaj zadev o njih. Bučke vsebujejo veeeliiiko vitaminov in mineralov (betakaroten, C, B, E, lutein - koristen za oči, fosfor, kalij, mangan, magnezij, kalcij). So lahko prebavljive, prav tako pa naj bi zniževale raven holesterola v krvi in preprečevale bolezni srca. Srednje velika bučka ima nekje okoli 25 kalorij, tako da so idealne če poskušaš izgubiti kakšen odvečen kilogram.

Sestavine (za eno osebo): 
- 2 manjši bučki (ali bučka pa pol ali ena velika bučka :)) )
- pesto
- parmezan ali kateri drugi sir
- žlička olivnega olja
- 2 stroka česna

Veselo na delo:
1. Najprej s poljubno metodo narediš špagete iz bučk. Jaz imam ta čuden lupilec, v katerega daš bučko in ga nato vrtiš, se pa rad zatika. Narežeš ga pa lahko tudi preprosto z lupilcem za krompir, ali rezalnikom julietto, ki je zelo podoben lupilcu za krompir, samo da ima zobce. No na koncu koncev, pa lahko preprosto uporabiš nož. Ko bučko narežeš na poljuben način, bo videti, kot da je špagetov veliko, a se bodo med kuhanjem/praženjem kar skrčili.


2. Olupiš česen, po okusu lahko dodaš kakšen strok več, ga je pa res škoda izpustiti, ker da špagetom poseben okus. Česen nasekljaš ali pa ga stisneš skozi stiskalo.
3. V ponev daš žličko olivnega olja in segreješ. Ko je olje vroče dodaš česen in ga malo popražiš da zadiši.
4. Dodaš špagete in jih minuto do dve pražiš.
5. Odstaviš iz štedilnika in dodaš pesto po okusu. Meni je zelo všeč, tako da sem ga dodala kar 2 poštene žlice.
6. Na štedilniku še malo pokuhaš samo toliko, da se pesto premeša s špageti. Soliš, popraš.


7. Serviraš na krožnik in naribaš parmezan. Pa dober tek!


Variacija recepta:
- Zraven se zelo dobro poda narezan češnjev paradižnik, ki ga kar vmešaš med špagete.

Opombe oziroma kaj sem se naučila po nekaj eksperimentiranja: 
- Glede na to da bučke puščajo vodo, jih ni priporočljivo prej posoliti, ampak je to boljše storiti na koncu.
- Če se jih odločiš posoliti, pa jih nikar ne ožemaj ker postanejo zlepljeni, ne ravno privlačni. Če jih že soliš, je priporočljivo, da jih pustiš pol ure, da tekočina iz njih odteče, nato pa jih dobro splahneš, da odstraniš odvečno sol, ampak glede na to kako je to zamudno, ti priporočam, da jih soliš na koncu, če že moraš. :)

Si ti že kdaj nadomestila špagete z bučkinimi špageti? 

10 komentarjev :

  1. So cool:) Izgledajo dejansko kot špageti - i can't believe it:) Veš da nisem fan bučk, izgled je pa res odličen:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mogoče pa jih še vzljubiš, pa ti bo prav prišel ta recept :) Moraš pohane probat, s sirom vmes.. :)) mmm .. ful nezdravo, ampak je prepričalo še najbolj nezaupljive :D

      Izbriši
  2. Al pa z nožkom za lupljenje zelenjave narediš "rezance" oz ploščate špagete. To bo danes moja večerja. Mm :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja točno tako :) Mmmm super :)) Pa dober tek! :)

      Izbriši
  3. Prvič prebrala kaj takega in ker imam bučke rada, morem ta recept enkrat poizkusit. Samo povej mi še katero pesto si dodala ti? (:

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mmm božansko je :)) Upam da ti bo všeč! :) Pesto mam pa kar domači :) Iz bazilike, popraženih pinjol, pa olivnega olja :) Preprosto in fino :)

      Izbriši
  4. Tole se spravljam pa že celo večnost kuhat. Mogoče mi pa naslednji teden rata! Glede na to, da obožujem bučke, mi bo verjetno zelo všeč. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. No pol pa jih res kar čimprej naredi, ker so res yummi :))

      Izbriši