11. januar 2014

Priprava mandljevega mleka

Zdaj sem si že nekajkrat pripravila mandljevo mleko, za katero pravijo, da naj bi vsebovalo celo več beljakovin in kalcija kot mleko sesalcev, prav tako pa naj bi vsebovalo vitamin E. Mandljevo mleko je v trgovini kar drago, za liter mleka moraš odšteti nekje okoli 3,50 eura, dobiš ga v DMu. Škoda, da imajo mandljevo mleko samo ene blagovne znamke in seveda lahko bi imeli še po pol litra (glede na to da ga moraš porabiti v 5 dneh). Ampak to so verjetno pobožne želje :)) Tak da se načeloma bolj splača, če si ga doma narediš, pa še količino si lahko sama določiš, saj je mleko treba porabiti najkasneje v 5 dneh. To mleko lahko piješ kot samostojno pijačo, ga dodaš smutijem ali kosmičem.


Potrebuješ:
1 skodelico mandljev
3 skodelice vode
žlica vanilijevega ekstrakta
2-3 datlje ali agavin sirup ali med
cimet (po želji)

Postopek:
1. Mandlje zaliješ z vodo, da so zakriti in jih pustiš stati najmanj 8 ur, lahko tudi čez noč.
2. Vodo v kateri so se namakali mandlji odliješ (lahko z njo zaliješ rože:))
3. V mešalnik daš mandlje in zaliješ s 3 skodelicami vode. Zmiksaš.
4. Nato dodaš datlje, vanilijev ekstrakt, in po želji še cimet in še malo miksaš.
5. Vse skupaj precediš skozi gazo v steklenico. Dobila boš tako motno belo tekočino, torej imaš mandljevo mleko! Shraniš ga v hladilnik, porabit ga moraš v 3-5 dneh.
6. Ostanke posušiš, lahko jih tudi daš v pečico na najnižjo temperaturo za 2-3 ure in jih uporabiš za kak drug recept, saj imaš mandljevo moko.

Sicer pa si mleko lahko pripraviš tudi iz katerih drugih oreščkov, ovsenih kosmičev, pa tudi riža.

Si doma pripraviš kdaj kako mleko? 

10 komentarjev :

  1. ooo, moram poizkusit :)) hvala za recept :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Jaz sem enkrat delala riževo mleko pa mi ni najbolje uspelo pa še preveč packarije je bilo :/ Zato zaenkrat ostajam kar pri kupljenem :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. No z mandljevim niti ni take packarije :) Vsaj meni se ne zdi da bi bla :)) Riževo pa se mi zdi da je tudi bolj poceni kot mandljevo ne?:) pa vidla sem ga ze v mercatorju,pa sparu.. mandljevo majo pa samo v dmu :( sam jaz se pa ne morem pripraviti do tega da bi rizevo pila.. nekak mi ni... :)

      Izbriši
  3. Tole pa moram probat. Imam ravno mandlje doma. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O super :) Ti kar preizkusi, upam da ti fajn uspe :))

      Izbriši
  4. Sem poskusila enkrat riževo naredit, pa je blo preveč packasto :) Lahko bi še kdaj tvoj recept poskusila :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sem navdušena nad tem, tak da ti definitivno priporočam, da ga preizkusiš :)

      Izbriši