24. december 2013

Ubijalska mešanica za bakterije ali prva pomoč ko boli grlo

Moram reči, da me čisto vsako leto v jesenskem ali zimskem času začne bolet grlo, in to boleče grlo se ponavadi razvije v angino in spet so tu antibiotiki. Letos sem se odločila, da še preden bom res morala k zdravnici, bom raje preizkusila par domačih zvarkov. In tako kot vsako leto, spet pride vikend, ko me začne nekaj praskati po grlu. Seveda sem naprej posegla po raznih pastilah za boleče grlo, ki so očitno že izgubile moč, glede na to, koliko sem jih uporabljala.
Doma kar uporabljamo razne naravne zadeve (baje za vsako bolezen rožca raste;)), in mama mi je predlagala da spijem ta zvarek (ki ga nameravam deliti s tabo). Zdaj ne vem, ali sem tak verjela v to, da mi  bo pomagal, ali mi je res pomagal, ampak dejstvo je, da po nekaj dnevih bolečega grla ni bilo več. Juhej! Sicer je okus dokaj ogaben, ampak se ga kmalu navadiš (vsaj jaz sem se).
No da ne bom dolgovezila, pojdimo kar na recept.

Potrebuješ:
Kajenski poper
Limono
Med



Postopek:
Zdaj imaš dve možnosti. Prva je da iztisneš pol limone v kozarec, vmešaš pol žlice medu (lahko tudi malo več), in dodaš kajenski poper. Te tri sestavine dobro premešaš in spiješ.
Druga možnost pa je, da vzameš pol žlice medu, na njo iztisneš malo limoninega soka, in dodaš četrtino žlice kajenskega popra in pogoltneš.
Kajenski poper je močen, zato bodi pripravljena če si občutljiva na pekoče. Priporočljiva količina je nekje četrtino čajne žličke. Dobro je, če imaš pripravljen kozarec vode, da splakneš.
Mešanico lahko uživaš večkrat na dan. Seveda pa je poleg tega priporočljivo spiti veliko tekočine (v teh mrzlih mesecih je še posebej priporočljiv ingverjev čaj, ki te pogreje), kar pa verjetno že veš :)

 Na sliki lahko vidimo zvarek, ko imamo vse tri sestavine dobro premešane. 


No pa, da ti prihranim čas brskanja po internetu, še na kratko razlaga, kako katera sestavine učinkuje.
Limona - Je bogata z vitaminom C. Deluje proti bolečemu grlu in težkemu požiranju. Prav tako pa je limona dobra že na vse zgodaj, saj alkalizira telo, pomaga pri čiščenju jeter in krepi imunski sistem.
Med - Pomirja in razkuži.
Kajenski poper - Pospešuje celjenje in deluje izrazito protivnetno, poleg tega pa še blaži bolečino. Drugače pa pospešuje strjevanje krvi in tudi pomaga pri kurjenju maščob.

Kaj pa ti? Raje posežeš po tabletah ali domačih zvarkih? :)

8 komentarjev :

  1. Uuuu zanimivo:) Bi mogla preizkusit, glede na to da mene tudi vedno grlo zafrkava:) Ampak manj popra, hehe:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja za tebe definitivno manj popra :) Drugače pa probaj, pa javi :)

      Izbriši
  2. Ko sama začutim, da me boli grlo, takoj spijem žličko sirupa iz smrekovih vršičkov in dejansko sem takoj boljša in bolečina izgine. Če ne spijem takoj, ko začutim, je prepozno in se potem nekaj dni vleče, sirup sicer malo pomaga, a ne več tako. Vsaj pri meni je tako ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaz sem pa navajena, da sirup iz smrekovih vršičkov pijem ko me kašelj muči:) Ja saj ponavadi je tak, da moraš čimprej ukrepat, takoj ko začne škrabat. :)

      Izbriši
  3. Super recept! :) Jaz sem vedno za domače zvarke in če imam srečo ostanem le na kurkumi, ki je odlična za preventivo<3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) Na kakšen način pa kurkumo? :)

      Izbriši
    2. Kar spijem jo :) Najprej dam v lonček kokosovo olje in kurkumo, toliko, da malo malo povre in nato vlijem ovseno mleko ter pogrejem :) Pol pa v skodelico dam malo popra, ki izboljša absorpcijo kurkume in žličko medu ter popijem :))

      Izbriši
    3. Zanimiva kombinacija :))

      Izbriši