29. december 2013

Razpokani piškoti (Crinkle cookies)

V teh prazničnih dneh veliko ljudi peče razne piškote. Na družbenih omrežjih, je bilo tako polno raznoraznih slik piškotov in enostavno ne moreš mimo, da ne bi tudi sama kaj spekla (no vsaj jaz nisem mogla). Letos sem se zagledala v popokane piškote in tako sem jih morala preizkusiti, ker so mi bili res simpatični. Podala sem se na lov za receptom in že so se pekli. In ker so mi tak super uspeli, sem se odločila, da recept delim s tabo :) 
Preden začneš, pa naj te opozorim, da ko narediš maso, je dobro da ga daš vsaj za 4 ure v hladilnik, najboljše pa kar čez noč. 


Potrebuješ: 
1 skodelico nesladkanega kakava
3/4 skodelice rjavega sladkorja
pol skodelice repičnega olja (v receptu je sicer pisalo rastlinsko olje)
4 jajca
2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta
2 skodelice polnozrnate moke
2 čajne žličke pecilnega praška
1/2 čajne žličke soli
približno 1 ali 2 skodelice sladkorja v prahu

Postopek:
1. V skledi zmešaj kakavov prah, rjavi sladkor in olje, da nastane nekakšna svetleča temna zmes. To lahko storiš z mikserjem, pa tudi z žlico. 
2. Nato dodaš jajca in sicer eno po eno, tako da vsako miksaš v maso približno 30 sekund. Dodaj še vanilijev ekstrakt in temeljito zmiksaj. 
3. V drugi skledi zmešaj moko, pecilni prašek in sol. Te suhe sestavine nato počasi dodajaj mokrim in miksaj na mali hitrosti, dokler so ravno prav pomešane. Moraš paziti, da ne premešaš preveč. Sedaj maso pokrij s plastično ali alu folijo in daj hladit za najmanj 4 ure. 
4. Pečico ogrej na 180°C in si pripravi 2 pekača obložena s peki papirjem. 
5. Sladkor v prahu, daj na krožnik ali v skledo. Z rokami naredi kroglice, ki jih nato povaljaš v sladkorju. Pazi, da narediš približno enake kroglice, ker samo takrat ti bodo lepo enakomerno vse popokale. Ko imaš roke dokaj segrete, se masa začne zelo lepiti na dlani, tako da je najboljše da si vmes opereš roke in splakneš z mrzlo vodo, da lažje nadaljuješ. Kroglice povaljane v sladkorju daš peči za nekje 10-13 minut. Po končanem pečenju, jih še par minutk pusti da se ohladijo na pekaču, šele nato jih preloži na rešetko.


*V originalnem receptu je uporabljena bela moka in beli sladkor ampak jaz ne bi bila jaz, če ne bi recepta malo priredila in zmanjšala količino sladkorja na polovico, prav tako pa moko zamenjala za polnozrnato in beli sladkor za rjavega. Namesto rastlinskega olja sem uporabila repično zgolj zato, ker rastlinskega nismo imeli doma. Verjetno pa ni nič narobe, če uporabiš kokosovo maščobo. 
**Te piškote lahko malce prirediš, s tem da dodaš masi kavo v prahu ali dodaš cimet  v sladkor v prahu, lahko pa tudi zmešaš sladkor s prahom kakega čaja

2 komentarja :

  1. Izgledajo okusni. Jaz sem zdaj za praznike tudi veliko pekla. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaa ful lepo pridejo, pa še fini so :)) Jaz sem pa samo dosti načrtov imela kaj vse bom pekla.. pol pa je spet zmanjkalo časa :/

      Izbriši