27. november 2013

Homemade granola bar (Doma narejene žitne ploščice)

Zadnje čase sem začela bolj gledati oznake na živilih in sem vedno znova presenečena, saj je zelo težko najti hrano, ki ni nabita s sladkorjem. Še posebej živila, ki so označena z dietno, fit ali z manj maščobe imajo navadno prek preveč sladkorja. In kot sem opazila, ta dodani sladkor pri meni ne naredi nič dobrega, saj sem po kake pol ure, ali uro po tem ko pojem tako živilo spet lačna (kar je dokaj nekoristno, še posebej če moram bit kje dalj časa). Prav tako pa je treba paziti tudi pri izdelkih, kjer piše brez dodanega sladkorja, saj imajo navadno ti še vedno sladkor, le da je morda naravni, ki pa še vedno vpliva na porast inzulina enako kot drugi sladkor. Ah in ko pomisliš zveni kar zapleteno in človek bi pomislil, da se oglaševalci z etiketami delajo pač norca z nas, saj če vsega tega ne preučiš vsaj malo, te kar hitro oznake zavedejo. No, da pa ne bo vse tako črno in belo, nisem tako obsedena (me pa nervira) glede dodanega sladkorja kot se zdi, vseeno pa poskušam gledat, da ga je na 100 g živila nekje do 15 g, kar je še v mejah normale, če pa je do 5 g pa je itak super (in tudi izjemna redkost). Tu pa tam pa se je seveda potrebno pregrešit ;).

V glavnem zaradi vsega tega dodanega sladkorja, sem pa res obupala v iskanju popolne žitne ploščice, tako sem se odločila da malo pobrskam po internetu. Po milijonu pregledanih receptov, so nastale moje žitne ploščice (ki pravzaprav niso ploščice, ampak sem jih naložila kar v modele za mafine).
Proti pričakovanjem so izpadle zelo okusno in nasitno.


Sestavine:
1 skodelica mandljev
1 skodelica lešnikov
1 skodelica orehov
Pol skodelice temne 80 % čokolade ali kakavov prah
5 žlic mešanice semen (lanena, bučna, sončnična semena)
4 žlice ovsenih kosmičev
3 žlice nesladkane kokosove moke
5 žlic kokosove maščobe
2 žlici domačega medu
žlička cimeta

Cimet in čokolada sta opcijska, prav tako pa lahko izbereš tiste oreščke, ki jih imaš sama najraje.

Najprej zmešaš skup vse suhe sestavine, razen čokolade (oreščke, semena, ovsene kosmiče, kokosovo moko) in daš pražit v pečico na 200 stopinj za 15 minut. Koliko minut pražiš je odvisno tudi od pečice, saj nekatere močneje pečejo, kot druge. Ko mešanica zadiši, jo še malo pustiš v pečici in nato vzameš ven. Medtem ko se mešanica praži, stopiš kokosovo maščobo in jo pomešaš z medom.
Mešanico medu in maščobe vliješ v suho maso in dobro pomešaš. Na koncu dodaš še cimet in čokolado.


Jaz sem svojo mešanico zložila kar v modelčke za mafine, seveda pa lahko mešanico daš v malo globlji pekač. Mešanico je potrebno izravnat in potisnit navzdol z žlico, da se spoprime. Ko si to naredila, daš v pečico najprej na 190 stopinj za 20 minut, nato pa še za 10 minut na približno na 150 stopinj. Vmes je dobro če nekajkrat preveriš kako napreduje pečenje, da se mešanica ne bi preveč spekla in postala pretrda.


Koristni nasveti:
- Ker ploščice vsebujejo maščobo in čokolado, jo je priporočljivo shranjevati v hladilniku, približno do enega tedna.
- Če se ti ploščice ne zdijo dovolj kompaktne (beri: razpadajo), ne skrbi, ko se ohladijo, jih daj še za nekaj ur v hladilnik, da se sprimejo in težava bo rešena.

Kaj pa ti, si si že kdaj naredila žitne ploščice?  

20 komentarjev :

  1. Se že ful časa spravljam naresti a mi še ni uspelo :) Večkrat pa naredim domačo granolo, ki ubistvu vsebuje podobne sestavine :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super :) Saj je kar packarije s tem, sem se nekaj časa spravljala zraven, sam pol ko sem končno naredila, pa sem čisto navdušena bila :) Domača granola pa je tudi na moj to do listi :)

      Izbriši
  2. Tvoje ploščice/mafini zgledajo zelo čvrsti in seveda odlični :) meni se vedno malo drobijo. Dodam pa še banano, rozine ali pa raje brusnice, če jih imam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) Saj moji se tudi malo drobijo :) Sicer nisem ravno ljubiteljica rozin, brusnice pa še nisem poskusila, bom mogoče naslednjič dodala :)

      Izbriši
  3. To pa sem preizkusila! Mmmm...me like:) Mogoče celo naredim, ko bom imela kaj več časa;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Joj izgledajo super! Moj ma ful rad te ploščice, tako da se zna zgodit, da preizkusim tvoj recept. :) x

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. No super :) Upam da mu/vama bodo teknile, če boš preizkusila :)) (Mojemu so bile všeč, pa čeprav ne mara glih teh "zadevic s semeni" :)) x

      Izbriši
  5. Super recept in zelo fajn blog. Sledim. :)

    xoxo, Anja from http://pink-blescica.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala in hvala :) Bom jaz tudi prečekirala tvoj blog :)

      xo

      Izbriši
  6. Zgleda prav dobro :))

    www.blogvivalavida.com

    OdgovoriIzbriši
  7. To pa danes al pa jutri sprobam :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Ravnokar pečem, pa da vidim kako mi bodo uspeli, mmm že diši :)
    cindysabolcecblog.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. No upam da uspejo! :) Če pa bodo slučajno razpadale, pa so odlične za v mleko za zajtrk :)

      Izbriši